Hersteltraject in groep

Wat kan je verwachten?

Bij een hersteltraject in groep stel je een weekprogramma samen uit een gevarieerd aanbod aan groepssessies die ondersteuning bieden om te herstellen op verschillende levensdomeinen (bv. wonen, werken, vrije tijd, sociale relaties, zelfzorg en mentaal welzijn). Je bepaalt het weekprogramma in overleg met je individuele herstelondersteuner op basis van je veranderwensen en hersteldoelen. Meer info over het aanbod aan groepssessies, vind je in deze infobundel.

Daarnaast ga je verder aan de slag met je doelstellingen tijdens een wekelijks gesprek met je individueel herstelondersteuner. Een ervaringsdeskundige ondersteunt jouw hersteltraject vanuit eigen ervaringen in het groepsprogramma en/of individueel.

Wat verwachten we van jou?

Je hebt hersteldoelen op verschillende levensdomeinen. We verwachten van jou een actief engagement om een intensief groepsprogramma van minimaal 18u per week te volgen. Om te kunnen re-integreren in de maatschappij is het belangrijk dat er een zekere mate van stabiliteit is op verschillende levensdomeinen. De MaRe is het centrum voor psychosociale revalidatie voor de regio Zuid-West-Vlaanderen, je woont dan ook in deze regio.

Hoe kan je aanmelden?

Je kan je aanmelden uit eigen beweging of via een doorverwijzer. We verkennen kort telefonisch je hulpvraag. Als we inschatten dat het hersteltraject in groep iets zou kunnen betekenen voor jou, word je uitgenodigd op de voorzorggroep. Tijdens dit informatieve groepsmoment krijg je uitleg over het aanbod en de werking van De MaRe en kan je kennismaken met andere geïnteresseerden. De voorzorggroep gaat elke 2e woensdag van de maand door om 18u30. Als het aanbod jou aanspreekt, kan je daarna een intakegesprek plannen. Hierbij worden je veranderwensen en hersteldoelen uitgebreid in kaart gebracht. Op basis van deze info bekijkt het team of een hersteltraject in De MaRe het beste antwoord is op jouw noden. 

Hersteltrajecten worden aangevraagd voor 1 jaar. De effectieve duur kan variëren naargelang je noden en doelstellingen. Je betaalt als cliënt enkel het remgeld. Dit bedraagt 2,24€ per dag. Voor mensen met verhoogde tegemoetkoming vervalt het remgeld.

“Herstellen doe je zelf, maar niet alleen.”

Steunfiguren hebben een waardevolle invloed op het herstel van een persoon. Het hersteltraject van een persoon heeft bovendien ook een effect op zijn of haar omgeving.

We vinden het dan ook belangrijk om steunfiguren te betrekken bij het hersteltraject. We informeren steunfiguren over de werking van De MaRe. Daarnaast bepalen we in overleg met de cliënt en de steunfiguren hoe en in welke mate zij bij het hersteltraject betrokken worden. We hebben aandacht voor de noden van steunfiguren en bekijken welke steun zij zelf eventueel wensen. Steunfiguren kunnen contact opnemen via telefoon of mail. In het werken met steunfiguren respecteren we steeds het beroepsgeheim.

Infobrochures voor cliënten & steunfiguren.

Meer info over het hersteltraject in groep van De MaRe kan je vinden in de brochure voor cliënten. Er is ook een brochure voor steunfiguren.

De MaRe is verbonden aan De Bolster. Meer info over deze organisatie vind je in de brochure voor cliënten. Er is ook een brochure voor steunfiguren over De Bolster.